SKS Kalite Komiteleri
11 Nisan 2023

  1. AMAÇ:

    Hastanedeki ekip, yönetim ekibi, komisyon ve komitelerin; hizmet kalite standartları ve kalite yönetim sistemine uygunluğunun ve devamlılığının sağlanması; planlanmış aralıklarla yapılan toplantıların periyotlarının,

    Toplantı yöneticisi ve katılımcılarını,içerik ve kapsamını gözden geçirme faaliyetleri ile ilgili yöntemleri belirlemektir.

  2. KAPSAM:Bütün çalışanları kapsar.
  3. SORUMLULAR:

    *Hastane yöneticisi-Başhekim

  • *Hastane İdari ve Mali işler Müdürü
  • *Kalite Yönetim Direktörü
  • *İlgili Komite Üyeleri
  • *Kalite Yönetim Birimi

    UYGULAMA:

Toplantılar; Uygulamaların, hizmet kalite standartları doğrultusunda, mevzuata ve kalite yönetim sistemine uygunluğunun; sürekliliğini, yeterliliğini ve etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılırlar. Toplantıların gündem

maddeleri, süresi, yeri ve zamanı komite başkanı tarafından belirlenir. Katılımcılara 2 (iki) gün öncesinden yazılı, sözlü olarak bildirilir. Komite başkanları ve üyeleri Kalite Yönetim Direktörü ve Birimi tarafından belirlenip, idare tarafından onaylandıktan sonra, görev yazıları yazılarak tebliğ edilir.

Değerlendirme Toplantısı:

Hastanemizde değerlendirme toplantıları en az yılda 2 kere düzenlenir. Değerlendirme toplantısına Başhekim başkanlığında Kalite Yönetim Direktörü, Hastane İdari ve Mali işler Müdürü Bölüm sorumluları ve konular ile ilgili davet edilen kişiler katılır.

Değerlendirme Toplantılarına çağrı, Toplantıdan 2 (iki) gün önce toplantı yeri, zamanı, süresi ve gündem maddeleri belirlenip ilgili kişilere yazılı veya sözlü olarak çağrı yapılır.

Değerlendirme Toplantılarında, asgari olarak aşağıda belirtilen konular görüşülür:

*Kalite Yönetim Sistemi Kalite Politikası,

  • *Hizmet Kalite Standartları,
  • *Birimlere göre Kalite hedefleri
  • *Tetkiklerin sonuçları(Öz değerlendirme,Kalite ara denetimleri)
  • *Önleyici ve düzeltici faaliyetlerin durumu,
  • *Önceki yönetimin gözden geçirmelerinden devam eden takip faaliyetleri,
  • *İyileştirme için öneriler,
  • *Diğer Konular,

 Hasta Güvenliği Komitesi

Hasta Güvenliği Komitesi asgari tıbbi, idari ve hemşirelik hizmetleri yöneticilerinden en az iki tane temsilci, kalite yönetim direktörü,   hastane bilgi işlem sorumlusu ve laboratuvar birim sorumlusu, Radyoloji birim sorumlusu, Enfeksiyon kontrol Hemşiresi, Acil Birim Sorumlusu ve Doğumhane birim sorumlusundan oluşur. Hasta Güvenliği Komitesi yılda en az (4 ) kez toplanır, alınan kararlar toplantı tutanağına kayıt edilir.

Komitenin görev alanları asgari;

 *Hastaların Doğru Kimliklendirilmesi,

  • *Çalışanlar arası etkili iletişim ortamının sağlanması,

    *Güvenli ilaç uygulamalarının sağlanması,

    *Radyasyon güvenliğinin sağlanması

  • *Düşmelerden kaynaklanan risklerin azaltılması

    *Tıbbi cihaz güvenliğinin sağlanması konularını kapsar.

    *Hasta mahremiyetinin sağlanması

    *Hastaların güvenli transferi

    *Hasta bilgileri ve kayıtlarının sağlık çalışanları arasında güvenli bir şekilde devredilmesi

    *Bilgi güvenliğinin sağlanması

    *Enfeksiyonların önlenmesi

    *Laboratuvarda hasta güvenliğinin sağlanmaı

    *Kalite Yönetim Birimi tarafından iletilen olay bildirimlerine yönelik kök neden analizi yapar, gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyetleri başlatır. Olay bildirimine ilişkin analiz sonuçları ve yapılan faaliyetlerini Kalite Yönetim Birimine gönderir. Çalışanlara konu ile ilgili eğitim düzenler.

    Çalışan Güvenliği Komitesi

     Çalışan güvenliği komitesi; asgari tıbbi idari ve hemşire hizmetleri yöneticilerinden birer temsilci,

    kalite yönetim direktörü, Enfeksiyon kontrol Hemşiresi, Laboratuvar birim Sorumlusu, Radyoloji birim sorumlusu, Çalışan hakları birim sorumlusu, Güvenlik görevlileri sorumlusu, ve Doğumhane sorumlusundan oluşur.Toplantıdan 2 (iki) gün önce toplantı yeri, zamanı, süresi ve gündem maddeleri belirlenip ilgili kişilere yazılı veya sözlü veya eposta olarak çağrı yapılır.

     Çalışan Güvenliği Komitesi yılda en az (4) kez toplanır,alınan kararlar toplantı tutanağına kayıt edilir.

     Çalışan Güvenliği Komitesi yürütme kurulu aylık olay bildirimlerini görüşmek üzere toplanır.

     Ayrıca lüzumunda acil toplantı yapar. Alınan karar doğrultusunda Çalışan Güvenliği Komitesi de acilen toplanır. Alınan kararlar toplantı tutanağına kayıt edilir. Toplantı kararları Kalite Yönetim Birimine bildirilir.

    Komitenin görev tanımı  asgari;

  • *Çalışan personelin zarar görme risklerinin azaltılması,
  • *Riskli alanlarda çalışanlara yönelik gerekli önlemlerin alınması,
  • *Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalınma risklerinin azaltılması.

    *Kesici delici alet yaralanma risklerinin azaltılması,

  • *Kan ve vücut sıvılarıyla bulaşma risklerinin azaltılması,

    *Sağlık taramalarının yapılması konularını kapsamalıdır.

  • *Düzenli aralıklarla toplanmalıdır.
  • *Gerektiğinde düzeltici-önleyici faaliyetleri başlatmalıdır.
  • *Çalışanlara konu ile ilgili eğitim düzenlemelidir.

    *Kalite Yönetim Birimi tarafından iletilen olay bildirimlerine yönelik kök neden analizi yapar, gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyetleri başlatır.Olay bildirimine ilişkin analiz sonuçları ve

    Yapılan faaliyetlerini Kalite Yönetim Birimine gönderir.Çalışanlara konu ile ilgili eğitim düzenler.

     Eğitim Komitesi

    Eğitim komitesinde asgari tıbbi, idari ve hemşire hizmetleri yöneticilerinden birer temsilci, kalite yönetim direktörü, sorumlu  hemşireler bulunur.

    Eğitim komitesi; Hizmet Kalite Standartları eğitimi, hizmet içi eğitimler, uyum (oryantasyon ve adaptasyon) eğitimleri ve hastalara yönelik eğitimlerinin planlanıp, yapılmasının takibinden sorumludur. Toplantıdan 2 (iki) gün önce toplantı yeri,zamanı,süresi ve gündem maddeleri belirlenip ilgili kişilere yazılı veya sözlü olarak çağrı yapılır.Eğitim komitesi yılda en az(4) kez toplanır,alınan kararlar toplantı tutanağına kayıt edilir.

    Tesis Güvenliği Komitesi:

    Tesis güvenliği komitesinde, asgari tıbbi, idari ve hemşire hizmetleri yöneticilerinden birer temsilci, kalite yönetim direktörü, teknik servis sorumlusu, hastane güvenlik amiri, afet ve acil durum yönetimi sorumlusu ve tıbbi cihaz yönetimi sorumlusu, atık yönetim birim sorumlusu yer alır. Toplantıdan 2 (iki) gün önce toplantı yeri, zamanı, süresi ve gündem maddeleri belirlenip ilgili kişilere yazılı veya sözlü olarak çağrı yapılır. Tesis güvenliği komitesi(3) üç ayda bir toplanır, alınan kararlar Toplantı Tutanağına kayıt edilerek, kararlar Kalite Yönetim Birimine bildirilir.

    Komitenin görev tanımı asgari;

    *Bina turlarından elde edilen verilerin değerlendirilmesi,

  • *Hastane alt yapı güvenliğinin sağlanması,
  • *Kurumda can ve mal güvenliğinin sağlanması,Acil durum ve afet yönetimi çalışmaları,

     *Atık yönetimi çalışmaları,

    *Tıbbi cihazların bakım,onarım,ölçme,ayar ve kalibrasyon planlarını ve kalibrasyonlarının yapılması,

  • *Tehlikeli maddelerin yönetimi konularını kapsar.Komite, görev tanımı alanlarındaki eğitim konularını takip eder,gerektiğinde Eğitim Komitesine iletir.Tüm maddeler hakkında gerektiğinde,düzeltici önleyici faaliyetleri başlatır.

İlaç Yönetim Ekibi: Akılcı İlaç Ekibinde asgari; yönetimden bir temsilci, hekim ve eczacı yer alır. Toplantıdan 2 (iki) gün önce toplantı yeri, zamanı, süresi ve gündem maddeleri belirlenip ilgili kişilere yazılı veya sözlü olarak çağrı yapılır. Ekip2 (iki) ayda bir toplanır, alınan kararlar toplantı tutanağına kayıt edilir. Toplantı kararları Kalite Yönetim Birimine bildirilir.

Akılcı ilaç kullanımına yönelik hastane politikasını belirler, faaliyetler planlar ve uygular.Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili hastalarda ve çalışanlarda farkındalık oluşturulmasına yönelik düzenlemeler yapar.Hasta ve çalışanlara

Yönelik bilgilendirmeler yapılmasını planlar.

 Enfeksiyon Kontrol Komitesi:

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliğine göre çalışmalarını yürütür.  Komite yılda en az 3 kez ve gerektiği durumlarda toplanır. Toplantıdan 2 (iki)  gün önce toplantı yeri,  zamanı, süresi ve gündem maddeleri belirlenip ilgili kişilere yazılı veya sözlü olarak çağrı yapılır. Kapsamı alanındaki, hizmetlerin ve çalışmaların; amaca uygun ve

 düzenli verilip verilmediğini, varsa sorunların nedenlerini ve çözüm yollarını tartışır. Enfeksiyon kontrol hemşireliği alınan kararları Toplantı tutanağı formuna kaydeder ve katılımcılara imzalatarak ilgililere duyurur.

 Komitede asgari,  Başhekim, tıbbi hizmet yöneticilerinden bir temsilci, Uzman Hekim, Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi,

Kalite yönetim direktörü, Eczacı ve Laboratuvar Birim sorumlusundan oluşur.Toplantıda alınan kararlar Toplantı Tutanağına kayıt edilir, gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyetleri başlatır. Çalışanlara yönelik eğitimler düzenler. Faaliyetlerini üç aylık dönemlerde idareye raporlar.

  Radyasyon Güvenliği Komitesi:

Komite, lisanslı faaliyetlerin mevzuata uygun olarak yürütülmesini ve sürekliliğini sağlar,

Komite, her toplantıda bulunan tüm radyasyon üreten cihazların envanterini gözden geçirir,

Komite, her toplantıda radyasyondan korunma ,sorumlusunun tarafından tutulan kayıtlar ve hazırladıkları raporlara göre; radyasyon görevlilerinin kişisel radyasyon dozlarını radyasyon seviyeleri ölçüm sonuçlarını, kalite kontrol ve bakım onarım kayıtlarını inceler ve değerlendirir.

Komite; Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve diğer ilgili kuruluşların yayımlamış olduğu radyasyondan korunmaya ilişkin mevzuatı inceleyerek yerine getirmekle yükümlü olduğu tüm hususları yürürlüğe koymak üzere ayrıntısıyla planlar.

Komite, radyasyon uygulamalarının yapıldığı bölümlerde çalışanların, toplumun ve hastaların radyasyon güvenliğini sağlar

Komite, her toplantıda radyasyon görevlilerinin kişisel dozlarını değerlendirir.

Komitenin Toplanma Süresi :6 ayda bir toplanmaktadır.

 Gerektiğinde Düzeltici-Önleyici Faaliyetler Başlatılır :

 Hasta Görüşlerini Değerlendirme Ekibi:

 Ekip asgari; kalite yönetim direktörü,hasta hakları temsilcisi,yönetimden bir kişiden oluşur.

Toplantıdan 2 (iki) gün önce toplantı yeri,  zamanı, süresi ve gündem maddeleri belirlenip ilgili kişilere  yazılı veya sözlü olarak çağrı yapılır.

Ekip ayda bir toplanır, görüşler değerlendirilir. Alınan kararlar toplantı tutanağına kayıt edilir. Gerektiğinde görüş bildiren hasta ve yakınına geri bildirimde bulunur.

Gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyet başlatır. Toplantı kararları Kalite Yönetim Birimine bildirilir.

 Bina Turları Ekibi:

 Tıbbi, idari ve hemşire hizmetleri yöneticilerinden birer temsilci, kalite yönetim direktörü ve teknik işler sorumlusundan oluşur.

Bina turlarında hastanedeki fiziksel durum ve işleyişle ilgili aksaklıklar tespit edilir. Tespit edilen aksaklıklara yönelik düzeltici önleyici faaliyet başlatılır

Toplantıdan 2 (iki) gün önce toplantı yeri,zamanı,süresi ve gündem maddeleri belirlenip ilgili

Kişilere yazılı veya sözlü olarak çağrı yapılır. Ekip üç ayda bir toplanır, bina turu raporu ve iyileştirme yöntemleri değerlendirilir.Alınan kararlar toplantı tutanağına kayıt edilir.

Toplantı kararları Kalite Yönetim Birimine bildirilir.

 Bilgi Güvenliği Ekibi:

 Hastane üst yönetiminden bir kişi ekibe başkanlık eder.Bilgi güvenliği ile ilgili mevcut durumu tespit

 eder,bilgi güvenliği için olası riskleri belirler,tanımlı kullanıcılar için yapılan yetki değişikliklerini izler.

 Tüm bilgisayarlarda merkezi sunucu tarafından kontrol edilebilen antivirüs yazılımı bulunur. Bilgi güvenliği konusunda çalışanlara eğitim verilir.

Toplantıdan 2 (iki) gün önce toplantı yeri, zamanı, süresi ve gündem maddeleri belirlenip ilgili kişilere yazılı veya sözlü olarak çağrı yapılır. Ekip 6 ayda bir toplanır, görüşler değerlendirilir. Alınan kararlar toplantı tutanağına kayıt edilir. Gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyet başlatır. Toplantı kararları Kalite Yönetim Birimine bildirilir.

Nutrisyonel Destek Ekibi:

Konsültasyon istenen poliklinik, servis hastalarının Nütrisyon destek tedavisi değerlendirmelerini ekip işbirliği çerçevesinde hekim ve diyetisyenle birlikte yapar.

 Beslenme desteğine gereksinimi olan hastaları tanımlamak, malnütrisyon derecesini belirlemek. 2.3. Nütrisyon destek tedavilerinin (oral destek, enteral ve parenteral beslenme için) planlayabilmek, doğru uygulanmasını ve beslenme yeterliliğine ulaşmasını ve güvenli bir beslenme desteği sağlayabilmek.

 Enteral-parenteral yola karar vermek ve yerleştirmek

 Besin öğelerinin alımını düzenlemek

 Gerekli tedavi değişikliklerini planlamak

    Uygulanan tedavinin yararlılığını artırmak

 Nütrisyon desteğinde kullanılan tüm araç ve gerecin korunması bakımı ve eksiklerinin Enteral beslenme uygulanan hastalarda komplikasyonların (Katater sepsislerini vb.) önlenmesi için tüpün ve setin yıkanması, doğru ürün, veriliş hızı, verildiği saatler, son kullanma tarihleri, saklama koşullarını kontrol eder/edilmesini sağlar ve gözlemlerini kaydeder. Tamamlanmasında klinik sorumlu hemşiresi ile işbirliği yapar.

Hastane çalışanlarına Nutrisyon desteği ile ilgili farkındalık yaratmak için eğitimler yapmak

Ekip üyeleri SKS çerçevesinde, Kalite Yönetim Birimi ile koordine olarak çalışmalarını yürütür.

Toplantı Sıklığı: 6 Ayda 1 toplanır. Gerektiğinde hastane yöneticileri ve diğer hastane çalışanları toplantıya davet edilebilir. Toplantı Tutanak Formu ile toplantı kararları kayıt altına alınır. Kararın bir örneği Kalite Yönetim Birimine ve üst yönetime gönderiliR.